top of page

Blog

Lagom saltat är bäst

Det finns en lång rad av felaktiga och delvis felaktiga råd och mytbildningar om hälsosam kost sedan 1970-talet. Nu börjar tack och lov det ena efter det andra ovetenskapliga påståendet att vändas upp och ner på och tillrättaläggas.

-Det är fettet, särskilt mättat fett som är farligt, -högt kolesterol är starkt länkad till hjärt o kärlsjukdomar,

- banta genom att minska på fettet,

- diabetiker ska äta som vanligt och reglera med intag av insulin,

- motionera för hälsa genom att jogga

är några mer eller mindre vansinniga råd som korrumperad forskning, offentliga hälsorådgivare och kommersiella intressen i hälsobranschen öst över en allt sjukare befolkning.

Ett envis myt som säger att ”dra ner på saltet” är bra för hjärtat - börjar nu ifrågasättas eller korrigeras kraftigt. En ny studie av Dr. Andrew Mente vid McMaster University visar att en lågsaltdiet har större sannolikhet att trigga en hjärtattack än en diet hög på salt.

Han säger dock att lagom är bäst och med lagom menar han 3-7 gram salt per dag. Det betyder 1,5 tesked till en knapp matsked.

Det allvarliga är dock att studien visar på problemet med att en lågsaltdiet är mest farlig för de personer som oftast rekommenderas av läkare att dra ner på saltet.

Saltet ska inte bara hålla kroppsvätskorna på rätt salthalt utan även fördela vattnet i kroppen. Genom att koncentrera salt så kan kroppen omfördela vattnet dit.

Ett bra salt innehåller alla mineraler som kroppen behöver i rätt proportioner - men givetvis inte i tillräckliga mängder om man äter "lagom".

Saltet avsöndras genom urin och svett. Ju varmare desto mer vatten förstås men även mer salt.

Till läkarkårens försvar skall sägas att de ovetandes om hela sanningen oftast i praktiken varnat för det ohälsosamma raffinerade bordssaltet där alla nyttiga mineraler tagits bort. Undvik de salt i butikshyllorna där det står 99.9 % natriumklorid på förpackningen. Köp och använd havssalt eller salt från uttorkade gamla havsbottnar som instängda i bergsmassiv kallas gruvsalt eller bergssalt. Det bör stå 98% natriumklorid. Personligen använder jag ett salt som kallas för Himalyasalt.

Ett glas filtrerat vatten med en halv pressad citron och ett kryddmått salt är en utmärkt morgondrink.

Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page