top of page

Blog

Problem att bli av med bukfettet?

Bukfett, bilringen, valkarna i sidan är det svåraste att bli av med när man tycker det är dags att minska vikten. Övervikt som visar sig främst runt magen signalerar ökad risk för våra vanligaste folksjukdomar som högt blodtryck, hjärt- o kärlsjukdomar, diabetes, ledbesvär m.m. För männen är bilringen (och så småningom ölmagen) ett något större problem då fettet koncentreras där mer än hos kvinnorna. Det allvarliga är att när fettet börjar manifesteras utvändigt har redan de inre organen börjat att förfettas med risk för sänkt kapacitet för lever, bukspottkörtel m.m.

Med lite vilja och goda råd från bl.a. mina bloggsidor kan viktnedgången gå bra. Ofta kan den sista biten på bukfettet vålla problem - ja hela projektet med viktnedgång kan försvåras av fr.a. någon eller några av nedanstående orsaker.

1. Du är långvarigt stressad

Oberoende om du är stressad av jobb, relationer, bantning (halvsvält), felaktig motion (se blogginlägg om jogging), infektioner eller annat så förhöjs nivån av stresshormonet kortisol som befrämjar fettinlagring (för att klara energibehovet för långsiktig stress, svält och ansträngning).

Stress triggar också suget efter godis och andra snabba kolhydrater som höjer ditt blodsocker. Kroppen svarar med insulin och insulin är det hormon som lagrar fett....

2. Du äter för mycket och för många snabba kolhydrater

Idag vet vi, mycket tack vare den strid som LCHF rörelsen utkämpat de senaste decenniet, att det är det ökade inslaget av snabba kolhydrater, socker, läsk, kakor, godis, mjöl, pasta, raffinerat ris m.m. som är orsaken till den explosion av ökad övervikt och fetma som vi sett sen andra världskriget. Kommersiella intressen parat med direkt felaktiga hälsoråd från myndigheterna (tallriksmodellen med över 50% kolhydrater och varningar för fett) har lett fram till dagens situation.

- byt ut potatisen, pastan och riset mot mer grönsaker och t.ex Keso

- Minska kraftigt på mjölmaten - bröd, kakor, m.m.

- Ät mer fett och fibrer

3. Du motionerar fel

En lätt promenad eller plågsam joggingtur, kanske några sit-ups? Inget av detta har

visat sig vara effektivt för viktnedgång. Det som fungerar bättre är

- längre raskare promenader på minst 45 min

- högintensiv träning, HIT, på stora muskelgrupper under några minuter per vecka

- styrketräning - mer muskler bränner mer fett även i vila

4. Du är överbelastad med miljögifter, kroppsfrämmande ämnen

Kemiska ämnen som är mer eller mindre giftiga för din kropp finns idag nästan överallt, i luft och vatten, i din mat, paketeringsmaterial, hälsovårdsprodukter m.m. Dessa ämnen kan påverka vikt och kroppsfett på flera sätt genom att

- påverka antalet fettceller eller storleken på dem (vid överbelastning av gifter lagras gifterna i bindväven - spec i fettvävnaden

- förändra hormoner som påverkar aptit, mättnad, val av mat och energiomsättning

- förändra miljön runt cellernas DNA vilket förändrar genernas uttryck, d.v.s. hur mycket och vilka gener som är "påslagna" (vetenskapen kallas epigenitik).

5. Du äter mat som ökar inflammationen i kroppen

Bukfettet har koppling till inflammationsgraden i din kropp. Viss mat är proinflammatorisk (socker, alkohol, transfetter, och mat som är hel- eller halvfabrikat.) Ät mat som är antiinflammatorisk - många frukter, bär och grönsaker samt mat som innehåller omega-3. Broccoli, olivolja och blåbär är bra exempel.

6. Du dricker alkohol för ofta och för mycket

Förutom att öka inflammationsgraden så "stänger" alkohol av fettförbränning. Levern orkar inte med både att ta hand om alkoholen och producera ketonkroppar som är fett omvandlat till brännbar energi i cellerna.

7. Du sover för lite

Sömn är en form av korttidsfasta. Ju mindre du sover desto längre tid har du på dig att äta i vaket tillstånd. För lite sömn är en form av stress som ökar nivån av kortisol (se punkt 1) som sätter kroppen i försvar och bygger upp reserverna d.v.s. fettreserverna.

8. Du är inte purung längre

Om du har passerat 30 år minskar ett "ungdomshormon" HGH (Human Growth Hormone) sakta men säkert. Nu kan du inte äta på samma sätt som förut och viktnedgång är svårare. Ämnesomsättningen minskar, muskelmassan tenderar att minska och fettvävnad att öka.

Du kan öka HGH i kroppen genom att

- använda HIT träning

- fasta!! som ger kaloriunderskott och reparation av hormonbalanser

- sova mer eller bättre!!

Det finns tillskott som stärker kroppens HGH-produktion. Här är en länk till en produkt som finns i USA.

Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page