top of page

Blog

Man kan inte motionera bort sin mun

Rubriken för denna text och ordspråket "Man blir det man äter", pekar mot det faktum att det man andas, dricker och äter har den avgörande vikten för energin, hälsotillståndet, livslängden, vikten, de sjukdomar man drar på sig. En del hälsoexperter uppskattar matens betydelse för hälsan till uppemot 80 %. Motion, genetik, sociala relationer, närmiljö, m.m. är förstås faktorer som för enskilda individer kan spela en större roll än de 20 % som blir kvar men som samlad bedömning är maten och drycken det enskilt viktigaste hälsofaktorn. Det styrks av stora studier på ursprungsbefolkningar som levde nära jägar- o samlarstadiet och kunde äta en varierad rik kost som plockades, jagades eller fiskades direkt från naturen - en verklig ekologisk kost. Antropologer och missionärer och läkare kunde undersöka 10000-tals människor runt förra sekelskiftet utan att hitta ett enda exempel på det vi idag kallar folksjukdomar - fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

(Människor i jägarkulturer dog av infektioner (bakterier) och "ont i magen", tarmvred, njursten m.m. som modern sjukvård lärt sig bemästra hyggligt.)

Ett rörligt gående arbetsliv 10-15 km per dag för insamling av hälsosam föda, var medicinen för ett friskt liv. Det vi idag kallar för motion är ju helt enkelt ett sätt att efterlikna jägarfolkens rörliga liv.

Men en timmes jogging, gym, simning m.m. kan inte upphäva de negativa effekterna av vare sig en ohälsosam mathållning med för mycket snabba kolhydrater, halvfabrikatmat, besprutad frukt och grönsaker, kött som götts av säd och penicillin eller odlad lax som förlorat alla kvalitéer. Inte heller kan motionen upphäva de negativa effekterna av stillasittande under resa till och från jobbet, 8 timmar på kontorsstolen och ytterligare några timmar vid middagsbordet och TV-soffan.

En grundmurad hälsa måste baseras på

- en tillräcklig syresättning. Lär dig andas med näsan och magen (inte munnen och axlarna) - det är också det bästa sättet att motverka stress.

- rent och tillräckligt med vatten (se Energiversums vattenskola)

- giftfria (ekologiska) produkter. Dessa kan dock ha vandrat lång väg och legat länge på butikshyllan. Har du möjlighet att köpa närproducerat (utan ekologistämpel) från pålitlig leverantör är detta troligen ett bättre alternativ.

- minst 50% av energiinnehållet i maten bör bestå av bra fett med högt Omega3-innehåll. Kokosfett, smör, olivolja, gräsbetat kött, viltfångad fet fisk, avokado är bra exempel. Det finns 2 huvudargument till att andelen fett skall var hög. Den ena är att blodsockernivån och insulinet hålls på en hälsosamt låg och stabil nivå vilket är grundförutsättningen för att inte drabbas av våra vanligaste folksjukdomar - fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Det andra är att fettet är det renaste bränslet. Det blir helt enkelt mindre föroreningar när fett förbränns jämfört med när blodsocker (glukos) förbränns i cellens energimotorer (mitokondrierna).

- en motion som består av så mycket vardagsrörelse som möjligt, kompletterad med schemalagda promenader, HIT-träning, gymnastik, stretching och då och då ett gympass för muskelbyggnad.

Det viktigaste är vardagsmotionen och att minska på påfrestningen med sittandet som försvårar syresättningen och utsätter ryggslut, axlar och nacke för svåra och långa spänningstillstånd. Idag rekommenderas allt oftare höj- och sänkbara bord där man omväxlande kan sitta och stå på kontoret.

Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page