Folksjukdomar - ett onödigt ont!
Torsdagen den 13 oktober 2016 håller jag ett föredrag om de vanligaste s.k. folksjukdomarna, fetma, cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
De hänger ofta ihop på så sätt att den ena finns med i bilden då en annan uppträder utan att de behöver vara direkt länkade. Fenomenet brukar kallas "Det metabola syndromet" och är framsprunget från 50-talet och framåt då dessa sjukdomar blivit allt mer frekventa och gått allt längre ner i åldrarna.
Min poäng är att det i huvudsak beror på mat och miljöfaktorer i det "västerländska samhället". Maten med ökat sockerinnehåll (snabba kolhydrater) och inflammationsdrivande ämnen går att spåra bakom alla sjukdomarna. Stress, mindre sömn och ett kraftigt ökat antal kroppsfrämmande (giftiga, belastande) ämnen i luft, vatten, kläder och mat är andra faktorer.
Den individuella genetiken spelar i stort sett ingen roll för utvecklingen då gener inte ändrar sig så snabbt (60 år). Miljöfaktorerna (epigenetiken) som skruvar av och på generna är förklaringen.
En radikal omläggning av livsstilen mot mer bra fetter (på bekostnad av snabba kolhydrater, klok motion (se tidigare blogginlägg), stresshantering m.m. gör det möjligt att undvika dessa sjukdomar och i många fall sakta men säkert själv ta kontrollen om du redan drabbats.