Skrämd eller lättad?
Betrakta denna statistik över hur många som redan utvecklat antikroppar mot coronan i Sverige.
Hur tänker du?
"Hjälp - år det så många?" eller "Kanske, kanske når gruppimmunitet denna virussäsong!
Diagrammet ovan är gjord av Sebastian Rushworth M.D. Läs mer om detta ämne på följande länk .
I kommentatorsfältet finns också kompletterande frågor och svar.
I Stockholm, vecka 2, jan 2021, ligger antalet personer med antikroppar på 45 % och genomsnittet för resten av landet på 35%. Antikroppar försvinner ur kroppen efter ett antal månader (därför drömmer vaccinationsinvesterarna om att du vill vaccinera dig 2 gånger om året minst) så de som infekterades i februari - mars 2020 förlorade sina antikroppar efterhand och sommar och sol och D-vitamin gjorde att nya fall drevs ner mot nollstrecket - därför finns en nedgång under sommarens senare del.
Infektionstiden från februari och resten av våren var för kort för att ska gruppimmunitet skulle nås. Diagrammet ovan och en uppföljning av 7000 blodgivare i Nederländerna visar att ca 3-5% av befolkningen utvecklar antikroppar varje månad. Eftersom alla inte blir så sjuka att de utvecklar antikroppar så kan man på goda grunder säga att antalet som kommit i kontakt med viruset och smittats är betydligt högre än de som utvecklat antikroppar.
I en familj som inte totalt isolerat sig från varandra och där alla smittats är det vanligt att någon eller några utvecklat tydliga symptom på Covid-19 medan andra till synes är symptomfria. Men alla har aktiverat immunförsvaret och några besegrar infektionen nästan omedelbart. Men även dessa som inte utvecklat antikroppar har aktiverat immunförsvaret och kroppen har skapat specialiserade vita blodkroppar, (T-celler), "coronaspanare" som ännu snabbare än tidigare kan identifiera ett nytt angrepp. Observera att även personer som är "immuna" både kan smittas och insjukna samt bära smitta vidare i olyckliga fall, tex via händer eller att man andas in virus i ett rum och sprider det i ett annat. Men som regel ger andra gången betydligt lindrigare symptom.
Det är inte bara antikroppar som skapar gruppimmunitet utan ett totalt förstärkt immunförsvar med vaksamhet och handlingskraft och erfarenhet mot nya angrepp - ett försvar som varar mycket längre än antikroppar, kanske hela livet. Kanske har Sverige börjat närma sig den mängd människor som har både antikroppar och/eller spanande T-celler och som möjliggör gruppimmunitet. Mitt under värsta infektionsperioden har kurvorna börjat peka nedåt.
29 januari 2021
Comments